نرم افزار اوکی آر چیست؟ راهنمای صفر تا صد OKR

نرم افزار اوکی آر چیست؟ راهنمای صفر تا صد OKR

تصور کنید شرکت یا کسب و کار شما قصد دارد با ایجاد یک سری تغییرات، رضایت شغلی کارمندان را افزایش داده و نرخ خروج کارمندان را کاهش دهد؛ اما روند یا سیستم مشخصی در کسب و کار شما برای اجرای این ایده وجود ندارد و نمی‌دانید که باید از کجا شروع کنید. اینجاست که نرم افزار OKR و نحوه‌ی برنامه‌ریزی با استفاده از آن مطرح می‌شود. در این بخش از وبسایت اتورک ضمن پرداختن به ماهیت و تعریف OKR، انواع OKR و ارائه‌ی مثال‌های واقعی OKR، بهترین نرم افزار رایگان OKR را نیز معرفی کنیم.

OKR چیست؟

در معنای لغوی، اصطلاح OKR مخفف عبارت Objectives and Key Results است که به اهداف و نتایج کلیدی اشاره دارد. اصطلاح او کی ار یا همان OKR به یک روش هدف‌گذاری با تأکید بر همکاری اشاره دارد که تیم‌ها و افراد می‌توانند اهداف بلند پروازانه و چالش‌برانگیزی را مشخص کرده و با نتایج قابل اندازه‌گیری به آنها برسند. با استفاده از OKR می‌توان میزان پیشرفت را سنجید، همکاری را افزایش داده و در نهایت افراد را برای رسیدن به اهداف تشویق کرد.

OKRها عموماً در بازه‌های سه ماهه تا یکساله مورد استفاده قرار می‌گیرند. به بیان دیگر، OKR ساختاری را در اختیار سازمان‌ و کسب و کارها قرار می‌دهد تا استراتژی‌های خود را از طریق هدف‌گذاری ساده و همکاری‌محور اجرا کنند. OKR به سازمان‌های زیادی، از جمله گوگل، کمک کرده تا با اولویت‌بندی اهداف و افزایش همکاری و مسئولیت‌پذیری، سریع‌تر و ساده‌تر به اهداف خود برسند.
اندرو گرو (Andrew Grove)، مدیر عامل شرکت اینتل در دهه ۷۰ آمریکا، مخترع روش OKR است. پس دقت کنید که OKR یک نرم افزار نیست. وی این روش را به یکی از موفق‌ترین فروشنده‌های شرکت اینتل، جان دوئر (John Doerr) آموزش داد. جان دوئر نیز بعداً عضو هیئت مدیره گوگل شد و دو بنیان‌گذار این شرکت را با این روش آشنا کرد. گوگل از سال ۱۹۹۹ اجرای روش OKR را آغاز کرد و از آن زمان تاکنون همچنان از آن در بازه‌های سه ماهه استفاده می‌کند. البته گوگل تنها شرکت بزرگی نیست که از این روش برای پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کند، شرکت‌های دیزنی، سامسونگ و آمازون نیز از نمونه شرکت‌هایی هستند که از این روش بهره می‌گیرند.

what is okr?

اهداف و نتایج کلیدی، ساختار اصلی OKR

مدل OKR از دو بخش اصلی تشکیل شده است: اهداف (Objectives) و نتایج کلیدی (Key Results).

اهداف Objectives در OKR چیست؟

همانطور که از نام اهداف Objectives پیداست، این نوع اهداف به نتایجی اشاره دارد که یک کسب و کار قصد دارد به آنها برسد. یک هدف، جهت مسیر را مشخص می‌کند و می‌توانید آن را همانند یک مقصد در نظر بگیرید. به بیان دیگر، هدف پاسخ سوال «می‌خواهم به کجا بروم؟» است.
اهداف در OKR باید مشخص، اقدام‌محور و ترجیحاً الهام بخش باشند تا منجر به ایجاد انگیزه در اعضای تیم شوند؛ همچنین، بهتر است این اهداف خیلی فنی نبوده و به دنبال یک معیار یا عدد مشخص نباشند.

نتایج کلیدی Key Results در OKR چیست؟

نتایج کلیدی به نتیجه‌ای قابل اندازه گیری اشاره دارد که برای رسیدن به هدف ضروری است. با استفاده از اهداف کلیدی است که میزان نزدیک شدن به اهداف مشخص می‌شود؛ درست مثل یک تابلوی کنار جاده که فاصله تا شهر مقصد را به ما اطلاع می‌دهد. نتایج کلیدی پاسخ سوال «از کجا بدانم که در مسیر رسیدن به هدف قرار دارم؟» به شمار می‌رود و افراد را تشویق می‌کند در عین بلندپروازی، واقع‌بین باشند.
برای کسب نتایج بیشتر از روش OKR، بهتر است که نتایج کلیدی دارای یک نقطه شروع و هدف قابل اندازه گیری باشد.
در کنار این دو بخش اصلی، OKR از یک بخش دیگر نیز تشکیل شده که بیشتر زیرمجموعه‌ی نتایج کلیدی به شمار می‌رود. اقدامات (Initiatives) به تمام پروژه‌ها و کارهایی اشاره دارد که به یک کسب و کار کمک می‌کنند تا به یک نتیجه‌ی کلیدی مشخص برسند. اقدامات مسیر کلی را در اختیار افراد قرار می‌دهند و نحوه‌ی رسیدن به مقصد را توصیف می‌کنند. اقدامات را می‌توان پاسخ به سوال «باید چه کار کنم تا به مقصد برسم؟» در نظر گرفت.
یکی از مهمترین کاربردهای استفاده از یک نرم افزار OKR، تعیین اقدامات و پیگیری میزان انجام آنهاست. اگر به دنبال نرم افزار OKR رایگان هستید، ما نرم افزار اتورک و به ویژه CRM را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

what is OKR

انواع OKR

مدل‌های OKR را می‌توان به سه دسته کلی تقسیم کرد:

  • متعهدانه (Committed)
  •  آرمانی (Aspirational)
  •  او کی ارهای در حال یادگیری (Learning)

 

OKR متعهدانه چه تفاوتی با OKR آرمانی دارد؟

همانطور که از نام اوکی آر متعهدانه پیداست، OKR متعهدانه مجموعه‌ای از تعهدات است. انتظار می‌رود در انتهای هر بازه‌ی زمانی (سه ماهه تا یکساله) افراد در این دسته از OKR به هدف خود رسیده و نمره‌ی قبولی را کسب کرده باشند. OKR متعهدانه، قراردادی غیر رسمی بین اعضای یک سازمان است تا در یک بازه مشخص، حتماً به هدف مشخص شده برسند.

اوکی آر متعهدانه در مقابل OKR آرمانی قرار دارد که چندان ملزوم به زمان نیست و اهداف در آن به گونه‌ای تعیین می‌شوند که دستیابی به آنها در بازه‌های سه ماهه تقریباً غیرممکن است. این دسته از OKRها تا زمان دستیابی به هدف مورد نظر ادامه می‌یابند و چندان محدود به زمان نیستند.

OKR یادگیرنده چیست؟

این دسته از OKR زمانی استفاده می‌شود که یادگیری یک چیز جدید مهمترین هدف و نتیجه یک چرخه OKR محسوب شود. زمانی که یک تیم نمی‌داند دقیقاً باید از کجا شروع و چه هدفی را تعیین کند، می‌تواند از یک OKR یادگیرنده استفاده کند که سعی دارد به سوال «مهمترین چیزی که در ۹۰ روز آینده قرار است یاد بگیریم چیست؟» پاسخ دهد.
نتایج حاصل از یک OKR یادگیرنده می‌تواند در نهایت برای برنامه ریزی و اجرای یک OKR متعهدانه یا آرمانی در چرخه بعدی OKR مورد استفاده قرار بگیرد.

مزایای استفاده از نرم افزار OKR در کسب و کارها

استفاده از OKR در یک کسب و کار مزایای متعددی دارد. برخی از مهمترین این مزایا را در ادامه مشاهده می‌کنید. این مزایا بر اساس مصاحبه جان دوئر در سال ۲۰۱۸ تهیه شده‌اند:

افزایش تمرکز:

بر عقیده جان دوئر، هیچ شرکتی نباید بیشتر از هفت OKR فعال داشته باشد. البته تعداد بهینه‌ی آن سه یا چهار عدد است. کم بودن تعداد اهداف و مشخص بودن آنها، به کسب و کارها این امکان را می‌دهد تا بر یک سری هدف مشخص تمرکز کنند.

ایجاد هم‌ترازی:

هم‌ترازی به این معنی است که صرف نظر از رتبه سازمانی، تمام افراد یک شرکت درگیر رسیدن به اهداف مشخص شده در مدل OKR می‌شوند. این موضوع همکاری بیشتر را به همراه داشته و از جزیره‌ای کار کردن اعضای تیم جلوگیری می‌کند.

ایجاد تعهد:

ایجاد یک ساختار هدفمند و عمل‌گرا و درگیر کردن تمام اعضای یک تیم، افزایش تعهد هر عضو را به همراه دارد. این موضوع افزایش مسئولیت‌پذیری را به همراه دارد.

سهولت در پیگیری:

نوشتن اهداف و نتایج کلیدی در OKR به گونه‌ای صورت می‌گیرد که اندازه گیری میزان رسیدن به هدف و پیگیری مسئولیت افراد را ساده می‌کند.

بنابر توضیحات بالا اگر در بخش منابع انسانی سازمان خود احساس می‌کنید که بین اعضا همکاری مناسبی در جریان نیست یا پیگیری کارها دشوار شده است؛ روش مدیریتی OKR می‌تواند راه حل مناسبی باشد. اگر در قسمت منابع انسانی فعالیت می‌کنید، توصیه می‌کنیم از صفحه اختصاصی اتورک برای منابع انسانی نیز دیدن کنید.

okr benefis

بهترین نرم افزار OKR چیست؟

همانطور که دیدیم، OKR در واقع ساختاری است برای رسیدن به اهداف مختلف در زندگی فردی یا یک کسب و کار. شفافیت، مسئولیت‌پذیری و همکاری گسترده از مهمترین عوامل تضمین موفقیت OKR به‌شمار می‌روند. به همین دلیل است که استفاده از یک نرم افزار مدیریت کسب و کار و پروژه یکی از الزامات غیررسمی به‌کارگیری روش OKR محسوب می‌شود. با استفاده از چنین نرم افزاری، کسب و کارها می‌توانند کارها را با یکدیگر به اشتراک گذاشته و روند پیشرفت و نتیجه کار را به صورت شفاف مشاهده کنند. این موضوع هدف‌گذاری در OKR و بررسی روند رسیدن به اهداف تعیین شده را به مراتب ساده‌تر می‌کند.
نرم افزار اتورک یک نرم افزار جامع مدیریت کسب و کار است که در کنار ساده‌سازی فرآیند تقسیم و پیگیری کار، امکان برنامه‌ریزی، اجرا و پیگیری اهداف OKR را نیز در اختیار کسب و کارها قرار می‌دهد. کسب و کارها می‌توانند با استفاده از شیت‌ها (Sheets) و فضاهای هوشمند موجود در نرم افزار اتورک بخش‌های مختلف OKR را پیاده‌سازی کرده و میزان نزدیک شدن به اهداف تعریف شده را به سادگی مورد بررسی قرار دهند.
هر شرکت می‌تواند به صورت کاملا از نرم افزار اتورک استفاده کند. چراکه این نرم افزار پلن رایگان تا سقف ۳ نفر دارد. این موضوع اتورک را به بهترین نرم افزار OKR رایگان موجود در بازار تبدیل می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر لطفا از صفحه سی آر ام اتورک یا پلن‌های قیمت موجود در وبسایت پیش‌رو دیدن کنید.

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *